CLOSE ✕
Een vraag, opmerking of suggestie?
Leuk dat u geïnteresseerd bent in Solo Italiano! Laat hieronder uw berichtje achter en we nemen snel contact op.
Let op: helaas verhuren wij vanaf 2021 geen Vespa's meer.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

De onderhoudsbeurt: hoe zat het ook alweer? ⚙️🛵

Victor Scheren
|
Advies
|
Feb 20, 2019

De onderhoudsbeurt: hoe zat het ook alweer? ⚙️🛵

Genieten hè, dat voorjaarszonnetje. De winter lijkt alweer voorbij en de lente komt eraan. Het beenkleed mag er vanaf én de zonnebril weer op. Wellicht heeft de Vespa even stil gestaan, of is 'ie na een winter hard werken aan een welverdiende lentekuur toe. Maar hoe zat het ook alweer met die onderhoudsbeurt?

Lente aan de Amsterdamse grachten.

De 1000-kilometerbeurt is een eerste behandeling na aankoop, wanneer de Vespa ingereden is. Hierbij is vooral het vervangen van de naafolie erg belangrijk, want dit voortkomt het inlopen van essentiële onderdelen van de aandrijving. Bij de 5000-kilometer, de kleine beurt, wordt naast een hele checklist aan werkzaamheden, de motorblokolie ververst, het luchtfilter vervangen, de remmen gesteld en de bougie vernieuwd. Wanneer je 10.000 kilometer hebt gereden, doen we bij de grote beurt een combinatie van de 1000- en 5000-kilometer beurt, en vervangen we de transmissie. Hierna bij 15.000 kilometer herhalen we de 5000-kilometerbeurt, eccetera.

Maar piano piano, je Vespa start braaf iedere dag wanneer je naar school of werk gaat, dus zo'n vaart zal het toch niet lopen, toch?

Toch wel! Het vergeten van een beurt heeft directe gevolgen voor een goede werking van de motor en het rijwielgedeelte. Zo kan de motor ijzerslijpsel in de olie krijgen, of überhaupt te weinig olie hebben, waardoor de lagers - en daar heeft je Vespa er heel wat van - stuk lopen. Hoe je dat herkent? Wanneer de motor een ander geluid maakt dan normaal, is het eigenlijk al te laat en het kwaad al geschied. Of, bijvoorbeeld wanneer de aandrijfriem knapt, kom je direct stil te staan. En dat is toch vervelend, net op weg naar een sollicitatiegesprek of eerste Tinder-date.

Kortom, investeer in de gezondheid van de Vespa voor onbezorgd veel kilometers dit voorjaar, en niet onbelangrijk, een afgetekend onderhoudsboekje betekent het behoud van de garantie. Tot slot, krijg je voor een goed onderhouden Vespa een betere prijs wanneer je deze wil verkopen.

Ciao,
Victor

Ps. Dacht je sowieso al aan het kopen van een nieuwe Vespa of het verkopen van de oude? Wij nemen de tweedehands Vespa graag over!

Victor Scheren
Victor is de founder van Solo Italiano en gek op alles dat een motor en wielen heeft.

Meer van de Solo Italiano community...

Cappuccino of espresso?
contact ons